czwartek, 13 czerwca 2013

Białe szparagi + pesto = zupa bardzo pyszna



Gdyby mi pod przysięgą kazano składać zeznania, które bardziej lubię i częściej kupuję : białe czy zielone – to zgodnie z prawdą przyszłoby mi się przyznać, że jak szparagi to zielone!
Dlaczego? A bo charakterne są. A przy tym mniej upierdliwe w obróbce i obierać ich nie trzeba. Noszę też wewnętrzne przekonanie, że zielone warzywa więcej dobrego ze sobą niosą, ale to już taka moja osobista 'nieuleczalna przypadłość” i nie obrażam się jak się kto ze mną nie zgadza. :) Ot, lubię zielsko i tyle. :)
 
A z białych szparag to ja najchętniej jednak zupy szykuję. Zwłaszcza te kremowe, bo w domu lepsze branie mają. Koniecznie podkręcone jakimś mocniejszym akcentem smakowym, jak choćby imbir. Albo jak ta dzisiejsza – którą podałam z klasycznym pesto bazyliowym. Sama zupa jest bardzo delikatna, ale już dodatek odrobiny pesto – zaostrza smak.
Spróbujcie. Polecam. :)



Zupa – krem z białych szparag z dodatkiem pesto bazyliowym
(2-3 porcje)

Na pesto:
pęczek bazylii (ok. 1 szkl. Wypełniona ciasno)
2 łyżki orzeszków piniowych
1-2 ząbki czosnku
ok. 40g świeżo utartego parmezanu
6 łyżek oliwy extra vergine
pieprz i szczypta soli do smaku

Orzeszki piniowe lekko uprażyć na suchej patelni.
Następnie wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na dość gładką pastę.
( Zdecydowanie lepszym sposobem jest ręczne utarcie składników w moździerzu – potrzeba jednak siły w dłoniach i trochę więcej czasu na wykonanie.) *


Na zupę:
1 pęczek białych szparag (500g)
2-3 średniej wielkości młodych ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oliwy do smażenia (albo masła)
1 gałązka rozmarynu
ok. 750 ml bulionu dobrej jakości (warzywny lub drobiowy)

Szparagi obrać, usunąć zdrewniałe końce, a łodyżki podzielić na kilka części. Główki szparag odłożyć osobno.
Ziemniaki obrać i umyć (młode można również pozostawić w skórce, ale bardzo porządnie wyszorować pod bieżącą wodą), a następnie pokroić w niewielką kosteczkę. Cebulę, oraz rozmaryn drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i na małym ogniu zeszklić delikatnie cebulę (nie może zbrązowieć). Dodać ziemniaki i rozmaryn – smażyć ok. 2-3 min., często mieszając. Zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 min. na średnim ogniu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Dodać pokrojone szparagi (na razie bez główek) i gotować jeszcze ok. 10 min. Dorzucić główki i pozostawić na ogniu na kolejne 5 min. Zdjąć garnek z ognia (wg uznania, można teraz wyłowić główki szparag, aby podać je w zupie w całości, lub pozostawić) i zmiksować zupę (np. ręcznym blenderem) na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorącą, z dodatkiem 1 -2 łyżek pesto (Uwaga! Pesto nie wolno gotować. Nakładamy bezpośrednio do talerza z zupą.)*
Smacznego!


* Niewykorzystane nadwyżki pesto można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce – zamknięte w słoiczku i zalane oliwą (oliwa konserwuje i zapobiega zbyt szybkiemu powstawaniu pleśni).

13 komentarzy:

  1. Z pewnością wypróbuje! Ta zupa łączy w sobie dwie moje miłości - pesto i szparagi :) A co do zielonych szparagów - też je wole, poza tym są bardziej fotogeniczne :P Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie wolę białe, te śnieżnobiałe bez przebarwień :)) w tym roku pierwszy raz skusiłam się na zielone i byłam rozczarowana. Ale zupa wygląda i brzmi przepysznie więc pewnie spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja !!! Zielono mi :) Zapraszam do siebie: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/06/chodnik-litewski.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, jakie piękne zdjęcia! Cudowne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam gorąco,
    zauważyłam, że masz widget z innej strony na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Już ponad 1300 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z białych szparag można zrobić również znakomite Smoothie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do mnie na pyszną recenzję książki Nigelli Lawson!

    http://www.recipesandstories.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały blog, przepiękne zdjęcia.
    Pozdrawiam http://www.kulinarnyja.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały blog i przepiękne zdjęcia.
    Pozdrawiam http://www.kulinarnyja.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz. :) Jestem winna Ci informację: blog jest moderowany, spamowi i pyskówkom mówimy stop. We wszystkich innych sprawach zapraszam. :)